Neljä kirjaa...

30.07.2020

Kesä on minulle lukemisen aikaa. Tosin luen muutenkin jatkuvasti, mutta kesällä vielä enemmän. Luen joka paikassa. Nyt olen laajentanut lukemistani kuuntelemiseen niin, että vaikka minulla on kirjasta painettu versio, niin jatkan sitä lenkeillä ja matkoilla kuunnellen äänikirjaa.

Jännittävää oli huomata, että satunnaisesti valitsemissani kirjoissa oli kaikissa sama teema. Ehkä kaikkein parhaiten se paljastui kirjassa nimeltä "Rajaton mieli"  Jo Boaler on tutkija, kirjailija ja matemaattisen didaktiikan professori Stanfordin yliopistossa. Hän kuvaa kirjassaan kuutta oppimisen avainta; joustavuus, asenteen muuttaminen, yhteistyö ja yhteinen ongelmanratkaisu.

Hän kertoo tutkijana, että aivomme omaavat mahtavan muutosvoiman, jos vain annamme itsellemme mahdollisuuden. Kovan työn ja kekseliäiden opetusmenetelmien avulla on mahdollista kehittää uusia kykyjä ja muovata aivoja sekä lisätä aivokapasiteettia. Monet kirjan esimerkeistä pohjaavat matematiikan oppimiseen, mutta mukana on huimia tutkimustuloksia, jotka kertovat kuinka plastiset aivomme ovatkaan. Hän puhuu muuttumattomuuden ja kasvun asenteista, jotka vaikuttavat siihen, miten kehitymme. Nykytutkimukset osoittavat, että geenit eivät estä meitä kasvattamasta aivoihimme uusia ja uusia hermoratoja ja -reittejä. Sinnikkyydellä voimme oppia mitä ja milloin haluamme. Eikä vain oppia, vaan muuttaa itselle haitallisia käyttäytymistapoja ja tottumuksia.


Seuraava kirja olikin sitten ns. selfhelp-sarjaan paremminkin kuuluva kirja. Laurent Gounelleä on verrattu Paul Caulhoon. Luin ja kuuntelin hänen kaksi kirjaansa, ensimmäinen niistä oli "Lupaan sinulle vapauden". Tuo kirja pohjaa yhdeksään enneagrammin persoonallisuustyyppiin. Ideana kirjan juonessa on se, että persoonallisuus on muutettavissa ja muunnettavissa, samoin kuin Rajaton mieli-kirjassakin. Toinen Laurentin kirjoista oli nimeltään "Matka yli onnen esteiden". Tuo kirja vei hänet kansainväliseen menestykseen. Kirja kuvaa opettajan matkaa Balille, jossa hän kohtaa vanhan mestarin, jolta saa oppia elämänsä muuttamiseen. Taas sama teema, voimme muuttaa omaa persoonallisuuttamme, kunhan tutustumme siihen ja teemme töitä.

Neljännen kirjan luin tai pikemminkin kuuntelin itseasiassa ensimmäisenä. Se oli toimittaja/kirjailija Ulla Appelsinin Lapsuus lahkon vankina. Kirja kertoo Leevi K.Laitisen elämäntarinan, joka on järkyttävä. Tunnistin ajan, jolloin äitini ja isäni ovat eläneet ja myös tuttuja paikkoja, niin kylmät väreet kulkivat selässäni, kun kuuntelin millainen lahko Kartanolaisuus on ollut. Mutta vaikka kirja on kaamea, niin siinä on niin onnellinen loppu, että vedet tuli silmiin Leevin puolesta ja taas sama teema toistuu. Vaikka lähtökohtasi olisivat minkälaiset tahansa, niin muutos on mahdollinen ja kun ihminen omaa kasvun asenteen, niin kaikki on mahdollista.

Kasvun asenne tarkoittaa sitä, että et usko sataprosenttisesti perimääsi ja sen vaikutusta elämääsi, vaan uskot aivojen plastisuuteen. Uskot siihen, että voit päivittää uskomuksesi, jotka ovat syvästi piirtyneet mieleesi lapsuudessasi siitä, mitä sinulle on sinusta puhuttu. Leevi K.Laitinen on siitä loistava esimerkki. En halua kertoa miten, sillä haluan houkutella sinuakin lukemaan tuon kirjan.

Nyt harppaan vaihteeksi fiktiiviseen maailmaan ja kuuntelen parasta aikaa Joanne Harrisin Mansikkavarasta - koukuttava!


Kuvan lähde: omat kuvat




Kuinkas kävikään..

Otsikkosi Menee Tähän

Kirjoita alaotsikko tähän

Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi.

Ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla.